
عوارض استرس برای سلامتی انسان
مطمئنا همه شما تجربه هایی در زندگی خود داشتهاید که به واسطه آنها از استرس رنج بردهاید
اما باید بدانید که عوارض استرس مزمن برای سلامتی انسان خطرات بسیار مهم و قابل توجهی هستند.
از آنجایی که موضوعات و مسائل بسیار زیادی در زندگی افراد وجود دارد
که آنها را ناگزیر از روبهرو شدن با آنها و حل آنها در زندگی میسازد،
پس میتوان گفت که استرس وضعیتی رایج و متداول در زندگی انسان است.
استرس اینگونه آغاز میشود: مغز شما چیزی یا چیزهایی را طلب میکند و تاثیر آن در بدن شما نشان داده میشود. هر زمان که در زندگی خود با مسئله یا مشکلی روبهرو میشوید، احساس استرس و نگرانی را تجربه میکنید. مثلا وقتی به دنبال پیدا کردن شغلی جدید هستید یا قرار است که در برابر گروه زیادی از مردم سخنرانی کنید یا تحت تاثیر شرایط اجتماعی مورد تحقیر و آزار قرار گرفته اید، استرس را تجربه میکنید. اما آیا میدانید که استرس بیش از اندازه یا استرس مزمن میتواند خطرات متعددی را برای سلامت شما به همراه داشته باشد؟
عوارض استرس بر سلامتی انسان
۱. آسم
آسم نخستین خطر احتمالی ناشی از استرس مزمن و همیشگی است. آسم وضعیتی است که در آن التهابی در مسیر جریان هوا به وجود میآید و طولی نمیکشد که راههای عبور هوا در ریهها را تحت تاثیر قرار میدهد. اگرچه باید مکانیزم اثر استرس بر آسم و دلیل تحریک شدن آسم در نتیجه استرس را بدانیم اما مطالعات بسیاری نشان دادهاند که استرس میتواند خطر آسم را افزایش دهد. در حقیقت، خطر ابتلا به آسم در کودکانی که والدین آنها از استرس مزمن رنج میبرند بیشتر از سایرین است. قرار گرفتن مادر در معرض آلودگی هوا و مصرف دخانیات میتواند احتمال ابتلا به آسم در کودکان را بیشتر از حد معمول افزایش دهد.
۲: بیماری چاقی مفرط
همچنین رابطه مشهودی میان استرس و بیماری چاقی وجود دارد. بیماری چاقی وضعیتی است که در آن شما از افزایش وزن افراطی و بیش از اندازه رنج میبرید. طبق گفتههای بسیاری از کارشناسان حوزه سلامت، هر زمان که فرد استرس را تجربه میکند، بدن هورمونی به نام کورتیزول ترشح میکند. سطوح بالای کورتیزول نیز میزان چربی ذخیره شده در شکم را افزایش میدهد و به این ترتیب چاقی و افزایش وزن در فرد را موجب خواهد شد. درحقیقت، هرزمان که شما استرس داشته باشید، مغز شما نیز برای سرکوب کردن استرس به شما دستور میدهد تا غذای بیشتری مصرف کنید و به این ترتیب حرص و ولع غذا خوردن را در شما بهوجود میآورد. بدون شک، این وضعیت نیز در شما منجر به چاقی و افزایش وزن خواهد شد.
۳. سرماخوردگی
استرس مداوم شما را در برابر ابتلا به سرماخوردگی حساس تر و آسیب پذیرتر میکند
به این دلیل که هر زمان که شما از استرس رنج میبرید،
حساسیت بدن شما در برابر هورمون کورتیزول کاهش مییابد و مانع از نشان دادن پاسخی التهابی به آن میشود.
این شرایط موجب میشود که شماحساسیت بیشتری در برابر سرماخوردگی داشته باشید. درحقیقت، براساس مطالعهای که در سال ۲۰۱۲ در آکادمی ملی علوم در ایالات متحده امریکا منتشر شد، سیستم ایمنی افرادی که از استرس مداوم رنج میبرند در برابر هورمون کورتیزول حساسیت کمتری دارد و موجب افزایش پاسخ التهابی در آنها شده و علائم سرماخوردگی را در آنها به همراه خواهد داشت.
۴: سیستم ایمنی ضعیف
هیچ تردیدی وجود ندارد که هر زمان که شما احساس استرس و نگرانی را تجربه میکنید،
سیستم ایمنی بدن شما تضعیف خواهد شد.
درواقع، استرس برای تحریک سیستم ایمنی شما بسیار خوب است.
اما، همانطور که در بالا هم گفته شد، هرزمان که احساس استرس را تجربه میکنید،
هورمون کورتیزول در بدن نیز افزایش خواهد یافت.
سطوح افزایش یافته هورمون کورتیزول مانع از ترشح هیستامین و پاسخ التهابی مواد خارجی مثل باکتریها یا ویروسها میشوند.
افرادی که استرس مداوم دارند، حساسیت کمتری در برابر هورمون کورتیزول نشان میدهند و در نتیجه بدن آنها در برابر بیماریهای متعددی که معمولا علتهای ویروسی یا باکتریایی دارند مستعدتر خواهد بود. این وضعیت موجب میشود که بدن آنها قادر نباشد تا خود را به سرعت درمان کند.
۵. بدن درد
هنگامی که استرس را تجربه میکنید، احتمال تجربه احساس درد در بدن شما بهویژه در نواحی کمر و شانه افزایش یافته که این دردها با سردرد همراه خواهند بود. بنابراین، سوال این است که چرا استرس میتواند بدن درد را در شما به همراه داشته باشد؟ طبق اظهارات کارشناسان حوزه سلامت، درد بدن شما ناشی از این است که هرزمان که شما استرس را تجربه میکنید، ماهیچههای شما منقبض میشوند تا از خود دربرابر خطر و آسیب محافظت کنند. هنگامی که شما بطور مداوم تحت فشار استرس قرار داشته باشید، ماهیچههای شما فرصتی برای شل شدن و آرام گرفتن ندارند و باین ترتیب انقباض و فشار مداوم در ماهیچهها موجب درد کمر و شانه در شما خواهد شد.
۶: ریزش مو
اگرچه ریزش مو وضعیتی عادی و طبیعی است اما ابتلا به ریزش مو میتواند مشکلی جدی باشد. قرار گرفتن در معرض فشار مداوم و تجربه مداوم استرس میتواند فرآیند ریزش مو را تسریع کند. درحقیقت، استرس مداوم وضعیتی به نام ” تلوژن افلوویوم ” را در شما بهوجود میآورد که در آن استرس ذهنی موجب میشود که تعداد بسیار زیادی از فولیکولهای مو وارد مرحله استراحت شوند و رشد موهای شما متوقف میشود و هرزمان که به آنها دست میزنید یا آنها را میشویید، موهایتان از ریشه جدا میشوند و میریزند. هنگامی که استرس در شما متوقف میشود و شما آرامش خود را بهدست میآورید، رشد موها دوباره به حالت طبیعی برمی گردد.
۷. کوچک شدن مغز
آیا میدانید که استرس بیش از اندازه میتواند موجب کوچک تر شدن مغز شما شود؟ براساس تحقیقات صورت گرفته، استرس مداوم میتواند مغز شما را کوچک تر از اندازه طبیعی کند. کوچک تر شدن مغز ناشی از استرس به دلیل کاهش ماده خاکستری در بخش هایی است که عملکردهای فیزیولوژیکی و احساسی مغز را به هم مرتبط میکند. کاهش ماده خاکستری در مغز منجر به بروز مشکلات روانی در آینده میشود که ناتوانی ذهنی یکی از آنها خواهد بود. از این روی، اگر میخواهید که توانایی ذهنی خود را حفظ کنید لازم است که در نخستین زمان ممکن از استرس دوری کنید.
۸: پیری زودرس
پیری زودرس یکی دیگر از خطرات ناشی از استرس مداوم است. تردیدی وجود ندارد که استرس مداوم شما را پیرتر از آنچه که هستید نشان میدهد. مطالعهای در مجله روانپزشکی مولکولی به چاپ رسید که روی تعداد بسیار زیادی از کودکانی انجام شده بود که به دلیل سرکوب ها، تنبیهها و دیگر اقدامات خشونت آمیز از استرس مداوم رنج میبردند. این تحقیق نشان داد کودکانی که از استرس بیشتری رنج میبرند دارای تلومرهای کوتاه تری هستند و این علامت نشان دهنده پیری سریع تر و زودرس در آنها است. علاوه بر آن، مطالعه دیگری که صورت گرفته بود نشان داد که استرس مداوم فرآیند پیرشدن را ۹ تا ۱۷ سال جلوتر میاندازد. بنابراین، هیچ شکی وجود ندارد که استرس میتواند شما را پیرتر از سن واقعی خودتان نشان بدهد
۹. فراموشی
از آنجایی که استرس مداوم موجب کوچک تر شدن مغز میشود،
این احتمال نیز وجود دارد که فرد با مشکل فراموشی نیز روبهرو شود.
فراموشی حالتی است که در آن ما اغلب چیزهایی که باید به یاد داشته باشیم را فراموش میکنیم.
طبق نظر بسیاری از متخصصان حوزه سلامت،
هرچه مدت زمان تجربه احساس استرس در شما طولانی تر شود،
تعداد دفعات بروز فراموشی نیز افزایش خواهد یافت.
استرس مداوم موجب قطع و از هم گسیختگی ارتباط میان سلولهای مغزی شده و فراموشی را به دنبال خواهد داشت. همچنین، استرس طولانی مدت توانایی مغزی ما برای ذخیره اطلاعات را کاهش میدهد و بدون تردید مشکلات جدی تر مغزی مثل آلزایمر را به دنبال خواهد داشت.
۱۰. از دست دادن حافظه
استرس مداوم علاوه بر اینکه فراموشی مکرر را به همراه دارد، موجب از دست دادن حافظه فرد در آینده نیز میشود. از دست دادن حافظه یعنی شما قادر نیستید کاری که در گذشته انجام دادهاید را به یاد بیاورید. در این وضعیت شما حتی قادر نیستید کاری که چند دقیقه قبل انجام دادهاید را به خاطر بیاورید. همانطور که در بالا اشاره شد، استرس مداوم میتواند توانایی ذخیره اطلاعات در مغز شما را تحت تاثیر قرار بدهد.
از این روی، طبق گفتههای بسیاری از متخصصان و کارشناسان، هورمون کورتیزول میتواند سیناپس ( محل حافظه کوتاه مدت) را تحت تاثیر قرار داده و در نتیجه یادآوری کارهایی که حتی چند دقیقه قبل انجام داده بودید نیز برای شما مشکل خواهد بود. طبق یافتههای مطالعهای که در مجله طبیعت به چاپ رسید، موش هایی که استرس حاصل از شوک الکتریکی را دریافت کردهاند نمیتوانند در مسیر مارپیچی شکل راه خود را پیدا کنند و طبق نظر کارشناسان انسان نیز پدیدهای مشابه با این را تجربه میکند.
۱۱. خرابی دندان ها
۱۲. آکنه از عوارض استرس بر سلامتی
۱۳. افسردگی و اضطراب
۱۴: سکته
۱۵. بی خوابی
۱۶. دیابت
۱۷: مشکلات گوارشی
۱۸. مشکلات جنسی
۱۹: بیماری قلبی
۲۰. زایمان زودرس
منبع : drhealthbenefits
آیا میدانید سبوس برنج بهترین مکمل غذایی برای زنان باردار است ؟
آخرین دیدگاهها